Tockabjärs källa

Tockabjärs friska och goda källvatten med en halv till tre liter per sekund. Foto: Mikael Ahlstam
Tockabjärs friska och goda källvatten med en halv till tre liter per sekund. Foto: Mikael Ahlstam

Porlande källvatten på Österlen

Tockabjärs källa är en kallkälla med grundvattenutflöde på södra sidan bäckravinen bredvid Brunnsviksbäcken. Vid en inventering gjord av Sveriges Geologiska Undersökning 1988 noterades vattenflödet till mellan en halv och tre liter per sekund. Temperaturen uppmättes till sju grader Celsius.

Har du glömt kåsan är det bara att kupa händerna och smaka på det friska källvattnet.* Berggrunden består här av ”Killehuskvartsit”, en grovkornig kvarts med inströdda fjäll av ljus glimmer. Om du tittar ner i källan genom det klara vattnet kan du se ”glimrande”, ljusa småstenar av kvartsit på botten.

Ordet ”tocka” betyder sänka (sig) och ”bjär” betyder berg. Tockabjär blir då ”sänka i berget”, vilket stämmer bra med bäckravinen, eller att man ”sänker sig i berget (källan)”. En annan nedteckning är att ”tocka” betyder tupp, och syftar på en skogsfågel som ska hållit till vid berget.

Fakta Tockabjärs källa

Geologisk miljö: urberg av kvartsit
Flöde: 0,5–3 l/s
Temperatur: 7,0°C
pH: 6,90
Konduktivitet: 28
Koordinater (SWEREF): N 6175194, E 442125
Höjd över havet: 51 m

Hitta fler kallkällor!

Det finns fler kallkällor i Tockabjärsravinen. Beroende på årstid och tidigare nederbörd kan det springa vatten från upp till fyra ställen. Kan du hitta fler vattensprång? Ut och leta! Lägg gärna ut bildbevis på vår Facebook!

Mer om Backaleden + karta
Här ligger Tockabjärs källa

Källor: SGU (Sveriges Geologiska Undersökning), Svenska Akademiens ordbok och Namnarkivet i Uppsala. Läs mer om Tockabergs källor i Ortnamnsregistret!

* Ingen reguljär vattenanalys görs, så du dricker så klart på eget ansvar. Tockabjärs källa ligger i ett skyddat naturreservat strax ovanför ett vattenskyddsområde för Brösarps kommunala vattentäkt och det är högst osannolikt att vattenkvaliteten skulle vara annat än mycket god.