Krogrygg – gigantiska vännestenen i Brösarp

Artikelförfattaren Sven Plavén vid vännestenen Krogrygg.
Artikelförfattaren Sven Plavén vid vännestenen Krogrygg.
Artikelförfattaren Sven Plavén vid den jättelika vännestenen Krogrygg.

Inte långt från landsvägen mellan Piraten och Norra Björstorp ligger Krogrygg, en jättestor sten. Vik från den vägen in på vägen mot Myrestad. Efter cirka 50 meter, vid skjutbanans parkering, går en grusväg österut. Följ den tills du kommer till en skylt som sätter stopp för biltrafik. Följ i stället ett ganska oansenligt stengärde i riktning mot Brösarps by ett par hundra meter, så kommer du till stenen. Det gärdet utgör gräns mellan Brösarp och Ravlunda. 

Många Brösarpsbor känner inte till stenen, men förr i tiden, när skolan fortfarande undervisade i hembygdskunskap, hade de ofta skolutflykter hit.

Krogrygg har fått sitt namn av att den anses påminna om en man som går framåtböjd med krokig rygg, bärande på en börda. Det är en ”vännesten”, det vill säga en sten som enligt folktron vänder sig när den känner doften av nybakat bröd. Jag har inte riktigt klart för mig om den vänder sig på egen hand eller om trollen måste hjälpa till. Det skall vara gammaldags ”bonabrö” [bondbröd], bakade i en riktig ”bagaron” [bakugn], en puckel som sticker ut från stugväggen. Bröden skars genom att hålla dem mot bröstet och sedan karva skiva efter skiva, som kunde vara 20 cm breda eller mer. Efter varje skiva vändes brödet och skars från andra hållet. Den närmaste ugnen av den sorten finns i dag på Glimmebodagården, och det kan hända att avståndet är för stort för att doften skall nå till Krogrygg, så att det är därför ingen nu levande person har sett stenen vända sig.

Stenen är kluven, och enligt traditionen klövs den för att få sten till bygget av antingen Glimmebodagården eller gården strax söder därom.

Text Sven Plavén

Här hittar du Krogrygg!

Gammal bild på skolklass som besöker Krogrygg då det fortfarande var betesmark runtomkring.
Gammal bild på skolklass som besöker Krogrygg då det fortfarande var betesmark runtomkring.